Τι είναι το βόρειο σέλας και πώς σχηματίζονται;  Πότε και πού να δείτε το βόρειο σέλας;

Τι είναι το βόρειο σέλας και πώς σχηματίζονται; Πότε και πού να δείτε το βόρειο σέλας;

6 Νοεμβρίου, 2023 0 By admin
Τι είναι το βόρειο σέλας και πώς σχηματίζονται;  Πότε και πού να δείτε το βόρειο σέλας;


Τι είναι το Βόρειο Σέλας;

Το βόρειο σέλας, επιστημονικά γνωστό ως aurora borealis, είναι ένα πολύχρωμο σόου φωτός που φαίνεται στον ουρανό πάνω από τη γη, συνήθως στις πολικές περιοχές. Στο νότιο ημισφαίριο, αυτό το γεγονός ονομάζεται αυστραλός σέλας. Αυτά τα φυσικά φαινόμενα προκαλούνται από την αλληλεπίδραση φορτισμένων σωματιδίων υψηλής ενέργειας με τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας υπό την επίδραση του μαγνητικού πεδίου της Γης.

Τα φορτισμένα σωματίδια από τον Ήλιο (κυρίως ηλεκτρόνια και πρωτόνια) ταξιδεύουν στο διάστημα σε ένα ρεύμα που ονομάζεται ηλιακός άνεμος. Όταν φτάνουν στη Γη, το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας τα κατευθύνει προς τους πόλους. Στους πόλους, η μαγνητόσφαιρα (η περιοχή του μαγνητικού πεδίου της Γης στο διάστημα) είναι πιο λεπτή, έτσι τα σωματίδια αλληλεπιδρούν πιο εύκολα με την ατμόσφαιρα. Όταν τα σωματίδια συγκρούονται με άτομα οξυγόνου και αζώτου, τα οποία βρίσκονται περίπου 80 έως 300 χιλιόμετρα πάνω από την ατμόσφαιρα, το επίπεδο ενέργειας αυτών των ατόμων αυξάνεται. Στη συνέχεια, τα άτομα επιστρέφουν στα κανονικά ενεργειακά τους επίπεδα, εκπέμποντας αυτή την περίσσεια ενέργειας με τη μορφή φωτός.

Τα σέλας εμφανίζονται συνήθως πράσινα επειδή τα μόρια οξυγόνου στην ατμόσφαιρα της Γης τείνουν να εκπέμπουν πράσινο φως. Ωστόσο, οι συγκρούσεις με διαφορετικά αέρια και υψόμετρα μπορούν να δημιουργήσουν σέλας διαφορετικών χρωμάτων. Για παράδειγμα, τα κόκκινα σέλας μπορεί να εμφανίζονται ψηλότερα και τα μωβ ή μπλε σέλας χαμηλότερα.

Πώς σχηματίζεται το βόρειο σέλας;

Ο σχηματισμός σέλας σχετίζεται στενά με την ηλιακή δραστηριότητα. Ο αυξημένος ηλιακός άνεμος κατά τη διάρκεια ηλιακών κηλίδων, εκτινάξεων μάζας στεμμάτων (CMEs) και άλλων ηλιακών καταιγίδων μπορεί να οδηγήσει σε ισχυρότερη και συχνότερη δραστηριότητα σέλας. Επομένως, τα σέλας παρατηρούνται γενικά πιο έντονα και πιο συχνά κατά τη διάρκεια της μέγιστης φάσης του 11ετούς κύκλου δραστηριότητας του Ήλιου.

Τι είναι τα βόρεια σέλας, πώς εμφανίζονται, πότε και πού μπορείτε να δείτε το βόρειο σέλας;

Πού και πότε μπορείτε να δείτε το βόρειο σέλας;

Η καλύτερη στιγμή για να δείτε το βόρειο σέλας είναι κοντά στις πολικές περιοχές και σε μήνες με αρκετό σκοτάδι και καθαρό ουρανό. Σε περιοχές πιο κοντά στον Βόρειο Πόλο (π.χ. Σκανδιναβία, Ισλανδία, Αλάσκα, βόρειος Καναδάς) μπορεί να μπορείτε να βλέπετε το Βόρειο Σέλας πιο συχνά.

Η καλύτερη εποχή για να δείτε το βόρειο σέλας είναι κατά τους χειμερινούς μήνες, γιατί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η νύχτα διαρκεί περισσότερο και ο ουρανός είναι πιο σκοτεινός. Ωστόσο, χρειάζεστε επίσης καθαρό ουρανό για να δείτε το βόρειο σέλας. Η παρατήρηση του βόρειου σέλας μπορεί να είναι δύσκολη σε συννεφιασμένο καιρό ή σε περιοχές με έντονο αστικό φωτισμό.Πίσω από τον εντυπωσιακό χορό του βόρειου σέλας: 70 χιλιόμετρα δρόμου με μείον 40 μοίρες!

Πίσω από τον εντυπωσιακό χορό του βόρειου σέλας: 70 χιλιόμετρα δρόμου με μείον 40 μοίρες!