Τι είναι η Ελληνική Αψίδα και πού βρίσκεται;  Οι σεισμοί του Helen Arc και οι ημερομηνίες τους…

Τι είναι η Ελληνική Αψίδα και πού βρίσκεται; Οι σεισμοί του Helen Arc και οι ημερομηνίες τους…

27 Οκτωβρίου, 2023 0 By admin




Τι είναι η Ελληνική Αψίδα και πού βρίσκεται;  Οι σεισμοί του Helen Arc και οι ημερομηνίες τους...










Σεισμοί που ξεπερνούν τα 7 Ρίχτερ συμβαίνουν κάθε 100 ή 140 χρόνια στο Ελληνικό Τόξο, ένα ρήγμα που απειλεί τις ακτές του Αιγαίου και της Μεσογείου. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η κίνηση μπορεί να επαναληφθεί σύντομα. Το ελληνικό τόξο, μια μεγάλης κλίμακας ρήγμα, λέγεται ότι είναι ενεργό. Ως εκ τούτου, αναμένεται μεγάλος σεισμός στο άμεσο μέλλον. Εάν αυτό το ρήγμα προκαλέσει σεισμό, ειδικά οι δυτικές ακτές της Σμύρνης, το Aydın, η Muğla και η Antalya μπορεί να υποστούν ζημιές ή ακόμη και να δημιουργήσουν τσουνάμι.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΕΝΗ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ;

Ελληνικό τόξο (Κρητικό τόξο)Είναι μια τεκτονική περιοχή που παράγει ενεργούς σεισμούς και ηφαίστεια, που σχηματίζονται στην περιοχή όπου η Αφρικανική πλάκα βυθίζεται κάτω από το Αιγαίο Πέλαγος. Το ελληνικό τόξο, ξεκινώντας από το Ιόνιο Πέλαγος στη νοτιοδυτική Ελλάδα, περνώντας από το νότιο τμήμα του νησιού της Κρήτης, συνδέεται με το ρήγμα Burdur στο Fethiye και συνεχίζει στη γη της Ανατολίας, αποτελεί μεγάλη απειλή για τις ακτές του Αιγαίου και της Μεσογείου. Η Αψίδα της Ελένης είναι ένα πολύ εκτεταμένο ρήγμα και πολλοί σεισμοί συμβαίνουν στη ζώνη αυτή. Η περιοχή βρίσκεται υπό την επιρροή του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας, του ρήγματος Ölüdeniz, της Ελληνικής Ζώνης Διάτμησης και του ΝΔ ανοίγματος της Δυτικής Ανατολίας.

Τι είναι το ελληνικό τόξο, πού βρίσκεται, οι σεισμοί του Ελληνικού τόξου και οι ημερομηνίες τους...ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΑΝΟΙΞΗ

Στην περιοχή του ελληνικού τόξου, η αντοχή εφελκυσμού της αφρικανικής πλάκας καταβύθισης, η δύναμη από την τάση πίσω-τόξου και η προς τα δυτικά κίνηση της πλάκας της Ανατολίας είναι αλληλένδετες. Ο ενεργός τεκτονισμός ήταν αποτελεσματικός σε αυτή την περιοχή από το Ανώτερο Μειόκαινο. Ως αποτέλεσμα της παραμόρφωσης που προκλήθηκε από τεκτονικές κινήσεις, ο φλοιός της γης αραίωσε και κατέρρευσε, και αυτή η περιοχή γέμισε με μεσογειακά νερά, σχηματίζοντας το Αιγαίο Πέλαγος. Οι πλευρικές επεκτάσεις αναπτύχθηκαν κατά την Τορτονική περίοδο μεταξύ των ζωνών βύθισης της Κύπρου και της Ελλάδας και ως αποτέλεσμα του ηφαιστειακού και της ανύψωσης που ξεκίνησε στο νότιο Αιγαίο Πέλαγος. Η πλάκα της Ανατολίας κινείται προς τα δυτικά με ρυθμό 23 mm ετησίως. Το Aegean Block επικαλύπτει την Αφρικανική Πλάκα κατά μήκος του Ελληνικού Τόξου με ρυθμό 35 mm ετησίως. Το ελληνικό τόξο είναι ένα σύστημα που μπορεί να δημιουργήσει σεισμικά κύματα (τσουνάμι). Οι τάσεις αυτού του τόξου καθιστούν τη Δυτική Ανατολία μια ενεργό σεισμό περιοχή.

Με τη βόρεια κίνηση της αφρικανικής πλάκας συμπιέζεται το δάπεδο της Μεσογείου. Ο μεσογειακός πυθμένας υποχωρεί και εξαφανίζεται κάτω από τον ευρασιατικό πάτωμα στα βόρεια κατά μήκος του ελληνικού τόξου. Αυτό το κομμάτι λιθόσφαιρας λιώνει σε μάγμα και επιστρέφει στην επιφάνεια ως ηφαιστειογενής. Αυτή η κίνηση δημιούργησε 12 ηφαιστειακά νησιά στην περιοχή.

Το ελληνικό τόξο εκτείνεται από το νότιο τμήμα της Κρήτης στα βορειοανατολικά και από το νότιο τμήμα της Ρόδου μέχρι τον κόλπο Fethiye. Αυτό το τόξο έχει ένα αριστερό πλευρικό ρήγμα κρούσης ολίσθησης με ένα εξάρτημα ανάστροφου ρήγματος στο άκρο του Στράβωνα και του Πλίνιου Κόλπου μεταξύ του κόλπου Φετιγιέ και της Κρήτης. Η συνέχεια αυτού του τόξου εκτείνεται στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και στον κόλπο του Iskenderun. Σε αυτή την περιοχή, η αφρικανική πλάκα υποχωρεί κάτω από την πλάκα της Ανατολίας προς τα βορειοανατολικά. Οι γραμμές ρηγμάτων που αποτελούν το ελληνικό τόξο εκτείνονται μέχρι τη λίμνη Gölcük στην Ισπάρτα. Εκφράζεται φόβος ότι η προκύπτουσα ένταση θα προκαλέσει ηφαιστειακή δραστηριότητα σε αυτή τη λίμνη.

Τι είναι το ελληνικό τόξο, πού βρίσκεται, οι σεισμοί του Ελληνικού τόξου και οι ημερομηνίες τους...ΔΙΑΛΥΣΗ ΣΕΙΣΜΩΝ ΣΤΟ ΤΟΞΟ ΕΛΕΝΗΣ-ΚΥΠΡΟΥ

Ο σεισμός του 1741 στη Ρόδο

1743 Σεισμός Αττάλειας

Ο σεισμός της Καρπάθου του 1922

1926 Σεισμός Ρόδου Κα: 7,0

1926 Σεισμός Φοινίκη κα: 6,8

1941 Σεισμός Κύπρου Κα: 5,9

1949 Σεισμός Καρπάθου Κα: 7,2

1953 Σεισμός Πάπου (Κύπρος) MS: 6.1

1957 Σεισμός Φετιγιέ Κα: 7,2

1959 Σεισμός Köyceğiz Ms: 5,7

1969 Σεισμός Καστελλόριζου Κα: 6,3

1996 Σεισμός Πάφου Κα: 6,2

2003 Σεισμός Αττάλειας Κα: 4,8

2005 Kaş, Σεισμός Αττάλειας Ms: 5,5

2009 Σεισμός Κρήτης Κα: 6,2

Σεισμός Κρήτης 2011 Κα: 6,3

Σεισμός Κρήτης 2020 Mw: 6,4



Türkiye Fault Lines Map 2023!  Πού είναι οι θέσεις πρώτου, δεύτερου, τρίτου επιπέδου επικίνδυνες και χαμηλού κινδύνου;

Türkiye Fault Lines Map 2023! Πού είναι οι θέσεις πρώτου, δεύτερου, τρίτου επιπέδου επικίνδυνες και χαμηλού κινδύνου;