Συμβουλές για γονείς για τις σχολικές διακοπές

Συμβουλές για γονείς για τις σχολικές διακοπές

8 Νοεμβρίου, 2023 0 By admin
Συμβουλές για γονείς για τις σχολικές διακοπές


1. Ζητήστε από το παιδί σας να φτιάξει μια λίστα υποχρεώσεων

Το πρώτο τρίμηνο της σχολικής χρονιάς τελείωσε και ήρθε η ώρα για το παιδικό διάλειμμα. Οι διακοπές είναι μια καλή ευκαιρία να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας, το πολυτιμότερο αγαθό μας, για τη ζωή και να τους δείξουμε ότι είναι άτομα από μόνα τους. Ζητήστε από τα παιδιά μας, που θα πάρουν πολλές αποφάσεις για τη ζωή τους στο μέλλον, να γράψουν σε ένα χαρτί τι θέλουν να κάνουν τις γιορτές. Η σύνταξη μιας “λίστας υποχρεώσεων” είναι σημαντική για διάφορους λόγους. Πρώτον, το γράψιμο είναι κάτι που βελτιώνει το μυαλό από μόνο του. Η δημιουργία αυτής της λίστας μπορεί να είναι ένα βήμα για να αποκτήσει το παιδί σας τη συνήθεια να ακολουθεί ένα πρόγραμμα στη μελλοντική του ζωή. Ο προγραμματισμός του ελεύθερου χρόνου του μπορεί να είναι η βάση του μηχανισμού αυτοελέγχου του. Επιπλέον, βλέποντας ότι οι γονείς του νοιάζονται για εκείνον και οι διακοπές του, του επιτρέπουν να ενεργεί υπεύθυνα, ότι οι επιθυμίες του λαμβάνονται υπόψη. Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο να κάνετε τα πράγματα που μπορούν να εφαρμοστούν στη «λίστα υποχρεώσεων» που έχει ετοιμάσει το παιδί σας και να εξηγήσετε όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα τα πράγματα που δεν μπορούν να εφαρμοστούν για διάφορους λόγους.

2. Προσπαθήστε να μην διαταράξετε τη σχολική ρουτίνα

Βοηθήστε το παιδί σας να προγραμματίσει καλά τον χρόνο του, τόσο κατά τις σχολικές διακοπές όσο και κατά τη διάρκεια των διακοπών, και καθοδηγήστε το ως προς αυτό. Μπορείτε να του ζητήσετε να προγραμματίσει την ώρα που θα πρέπει να κάνει τα μαθήματά του, την ώρα που πρέπει να παίζει στον υπολογιστή ή το tablet ή την ώρα που πρέπει να κάνει παρέα με φίλους. Μπορείτε να τον βάλετε να μοιραστεί τα σχέδιά του μαζί σας και να τον παρακινήσετε με μικρές ανταμοιβές αν ακολουθήσει το σχέδιο. Αυτός ο προγραμματισμός βοηθά επίσης στην πειθαρχία του στη μελλοντική του επαγγελματική ζωή. Δεδομένου ότι οι διακοπές είναι μόλις 1 εβδομάδα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσέχετε τις ώρες ύπνου για να μην διαταραχθεί ο σωματικός ρυθμός και να μην δυσκολευτείτε να επιστρέψετε στο σχολείο στο τέλος των διακοπών. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να οργανώσετε την καθημερινή ρουτίνα του σπιτιού όπως στο σχολείο και να προετοιμάσετε το έδαφος ώστε το παιδί να κοιμηθεί στην ώρα του.

3- Προσπαθήστε να μην περνάτε τις διακοπές σας μπροστά στην οθόνη.

Δυστυχώς, οι οθόνες είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών στις μέρες μας. Ο υπερβολικός χρόνος που περνάτε μπροστά σε κινητό τηλέφωνο, tablet ή τηλεόραση μπορεί να φτάσει σε επίπεδα ψυχολογικά και σωματικά επιζήμια. Επομένως, θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική χρήση τέτοιων τεχνολογικών συσκευών κατά την περίοδο των διακοπών. Είναι γεγονός ότι κάθε γονιός παλεύει με αυτό. Είναι απαραίτητο να παράγετε ελκυστικές εναλλακτικές για να μην το παρακάνετε στις διακοπές. Δημιουργώντας ένα πρόγραμμα για να περνάει το παιδί σας χρόνο με τους αγαπημένους του φίλους ή επιτρέποντάς του να παίξει ένα άθλημα που αγαπά θα βοηθήσει τη σωματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού σας. Αν και η λέξη social περιλαμβάνεται στο όνομα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η υπερβολική έκθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά στα παιδιά, μπορεί να οδηγήσει σε αντικοινωνικότητα.

4-Σχεδιάστε δραστηριότητες για να περάσετε χρόνο έξω

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά μας περνούν τα μαθήματά τους σε κλειστή τάξη τις ώρες του σχολείου. Ήδη μπαίνουμε στους χειμερινούς μήνες, όπου ο χρόνος πρέπει να περνάει σε κλειστούς χώρους λόγω της επιρροής της εποχής. Οι μέρες μικραίνουν και τα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία βλέπουμε το φως της ημέρας στην καθημερινότητά μας στενεύουν. Υπό αυτή την έννοια, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις διακοπές ως ευκαιρία και να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας είναι όσο το δυνατόν περισσότερο έξω. Για ένα διάλειμμα 1 εβδομάδας, μπορείτε να προγραμματίσετε πεζοπορίες στη φύση, ώρες παιχνιδιού σε πάρκα ή σύντομες περιηγήσεις στην πόλη. Για παράδειγμα, εάν πρόκειται να βγάλετε το παιδί σας έξω για φαγητό, μπορείτε να το σχεδιάσετε σε ανοιχτό χώρο αντί για κλειστό χώρο του εμπορικού κέντρου. Το ηλιακό φως είναι εξαιρετικά χρήσιμο για την ανάπτυξη των οστών των παιδιών, το σχηματισμό της βιταμίνης D και την αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες. Θα δείτε ότι το φως της ημέρας είναι πολύ καλό όχι μόνο για το μωρό σας αλλά και για εσάς.

5 – Μην ξεχνάτε να αξιολογείτε το παιδί σας

Σήμερα, με την επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας βασίζεται στα «μου αρέσει». Αν και το συναίσθημα του να είσαι αρεστός υπήρχε πάντα στην ανθρώπινη φύση από την ύπαρξή τους, η σημερινή κατάσταση του «παίρνοντας likes» είναι σε ένα εντελώς άλλο επίπεδο. Δυστυχώς, μια τέτοια κατάσταση φέρνει μαζί της μια πείνα για likes, ειδικά στα παιδιά και στους νέους. Όσο ψεύτικο κι αν είναι, εκείνοι που αρέσουν περισσότερο θεωρούνται πολύτιμοι, ενώ εκείνοι που αρέσουν λιγότερο υποτιμώνται. Γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα παιδιά μας χρειάζονται περισσότερη αναγνώριση από ό,τι εμείς στην παιδική ηλικία. Είναι πιθανό το παιδί σας να μην πέτυχε τα επιθυμητά αποτελέσματα στις σχολικές εξετάσεις. Σε κάθε περίσταση, είναι εξαιρετικά σημαντικό για την αυτοπεποίθησή τους να νιώθουν και να δείχνουν ότι τους αγαπάμε και τους εκτιμούμε. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε ότι εκτιμάτε τις προσπάθειές του, την αρμονία στο σχολείο και τις καλές συζητήσεις με τους φίλους του. Αντί να τονίζει την αρνητικότητα και να τον επικρίνει συνεχώς, το να τονίζει και να εκτιμά τη θετική του συμπεριφορά τον παρακινεί να ενισχύσει τις καλές του ιδιότητες και συμπεριφορά. Όπως και στο μάντρα μας «Σήμερα δημιουργούμε έναν πιο τέλειο εαυτό», είναι πολύ σημαντικό να βλέπουμε κάθε πτυχή της ζωής θετικά και όχι αρνητικά για ένα όμορφο μέλλον για το παιδί και την οικογένειά μας.