Κήρυγμα Παρασκευής!  Το Diyanet συμπεριέλαβε τη Surah Inshirah στο κήρυγμα της Παρασκευής της 20ης Οκτωβρίου 2023

Κήρυγμα Παρασκευής! Το Diyanet συμπεριέλαβε τη Surah Inshirah στο κήρυγμα της Παρασκευής της 20ης Οκτωβρίου 2023

20 Οκτωβρίου, 2023 0 By admin
Κήρυγμα Παρασκευής!  Το Diyanet συμπεριέλαβε τη Surah Inshirah στο κήρυγμα της Παρασκευής της 20ης Οκτωβρίου 2023


Ο επικεφαλής θρησκευτικών υποθέσεων ανακοίνωσε το κήρυγμα που θα διαβαστεί κατά την προσευχή της Παρασκευής τη νέα εβδομάδα. Το κήρυγμα αυτής της εβδομάδας αναφέρει τη Σούρα Ινσιράχ. Εδώ είναι ολόκληρο το κήρυγμα της εβδομάδας…

ΚΗΡΥΓΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023 DİYANET: ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΕΛΕΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΣ: ΣΟΥΡΑ ΙΝΣΙΡΑΧ

Το κήρυγμα της Παρασκευής Το Diyanet συμπεριέλαβε τη σούρα Inshirah στο κήρυγμα της Παρασκευής της 20ης Οκτωβρίου 2023

Αγαπητοί μουσουλμάνοι!

Αυτά ήταν τα πρώτα χρόνια της προφητείας του Αγγελιαφόρου του Αλλάχ (SAW). Η πίεση και η καταπίεση των πολυθεϊστών στη Μέκκα στους Μουσουλμάνους αυξήθηκαν και η ζωή έγινε αφόρητη για τους πιστούς. Σε μια τόσο δύσκολη στιγμή, ο Παντοδύναμος Αλλάχ έστειλε τη Σούρα Inshirah, η οποία περιέχει πολλά καλά νέα και σοφία για εμάς. Ο Προφήτης μας αισθάνθηκε χαρά και ανακούφιση όταν αποκαλύφθηκε αυτή η Σούρα και έδωσε τα καλά νέα ότι ο Κύριός μας σίγουρα θα δώσει ανακούφιση και ειρήνη μετά από κάθε δυσκολία.

Αγαπητοί πιστοί!

Σήμερα, θα ήθελα να απευθυνθώ σε όλους τους αδελφούς και τις αδελφές μας που καταπιέζονται και καταπιέζονται στον κόσμο, ειδικά στην Παλαιστίνη, με τα μηνύματα της Σούρας Ινσίρα, που παρηγορούν τις καρδιές των πιστών και ενσταλάζουν την ελπίδα:

اَلَمْ نَشْرَحْ لَكَ صَدْرَكَۙ. وَوَضَعْنَا عَنْكَ وِزْرَكَۙ. اَلَّـذ۪ٓي اَنْقَضَ ظَهْرَكَۙ. وَرَفَعْنَا لَكَ ذِكْرَكَۜ.

«Δεν παρηγορήσαμε την καρδιά σου; Δεν σηκώσαμε το βάρος που λύγισε την πλάτη σου; Δεν δοξάσαμε την τιμή σου;

Ναι, αδέρφια μου!

Πιστεύουμε ότι ο Θεός είναι παντοδύναμος. Είναι αυτός που μας περιβάλλει με το έλεος και τη συμπόνια του. Είναι αυτός που απαλύνει την ένταση στο στήθος μας και δίνει γαλήνη στις καρδιές μας. Ο Παντοδύναμος Θεός θα σηκώσει πάνω μας τα βαριά βάρη και θα μας σώσει από όλες τις δυσκολίες και τις ανησυχίες.

Αγαπητοί πιστοί!

Μια από τις αλήθειες που μας υπενθυμίζει η Σούρα Ινσιράχ είναι: اِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْراًۜ. “Μετά από κάθε δυσκολία υπάρχει ελαφρότητα. Σίγουρα μετά από κάθε δυσκολία υπάρχει ελαφρότητα.”

Ναι, πιστεύουμε ότι μετά από κάθε λύπη υπάρχει χαρά και μετά από κάθε ανησυχία υπάρχει ανακούφιση. Γιατί ο Παντοδύναμος Θεός δεν άφησε ποτέ μόνους τους προφήτες και τους πιστούς. Δεν τους άφησε ποτέ στο έλεος των καταπιεστών και των εχθρών. Hz. Της καταστροφής του κατακλυσμού του Νώε, ο Hz. Ο Αβραάμ από τη φωτιά του Νεμρώδ, ο Χζ. Ο Μωυσής για τη σκληρότητα του Φαραώ, Hz. Έσωσε τον Ιωσήφ από το σκοτάδι της σπηλιάς.

Και τελικά έσωσε τον Προφήτη μας (α.σ.) από διάφορα μαρτύρια και βασανιστήρια των απίστων και του άνοιξε πολλές πόρτες κατάκτησης.

Αγαπητοί μουσουλμάνοι!

Αυτή η αλήθεια μας διδάσκεται επίσης στη Σούρα Inshirah: وَاِلٰى رَبِّكَ فَارْغَبْ. «Όταν τελειώσεις μια δουλειά, άρχισε αμέσως μια άλλη δουλειά. Απλώς στραφείτε στον Κύριό σας».

Όπως αναφέρεται στους στίχους, η τεμπελιά και η ανεμελιά δεν μας ταιριάζουν. Ένας θρησκευόμενος δεν μπορεί να είναι ανεύθυνος, απρόσεκτος ή εφησυχαστικός. Προσπαθεί να ζήσει, να κρατήσει ζωντανό και να διαδώσει την αλήθεια, την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και το έλεος μέχρι να βασιλέψει η καλοσύνη στη γη. Ένας πιστός κάνει ό,τι κάνει έχοντας κατά νου την έγκριση του Αλλάχ. Με τη δύναμη που αντλείται από την πίστη του, δεν χάνει την ελπίδα του μπροστά στις δυσκολίες. Εργάζονται σκληρά για να διατηρήσουν την ανεξαρτησία και το μέλλον τους.

Αγαπητοί πιστοί!

Μια από τις μεγαλύτερες φρικαλεότητες στην ανθρώπινη ιστορία συμβαίνει σήμερα στην Παλαιστίνη, στη Γάζα. Αθώοι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων βρεφών, παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων, δολοφονούνται βάναυσα. Σπίτια, τζαμιά, σχολεία, ακόμη και νοσοκομεία βομβαρδίζονται ανελέητα. Ένα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας διαπράττεται μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου. Ενώ χιλιάδες αθώοι άνθρωποι πεθαίνουν ταυτόχρονα, ο κόσμος, χωρίς έλεος και συνείδηση, παρακολουθεί μόνο αυτή τη γενοκτονία. Η φυλή, η γλώσσα και η θρησκεία των καταπιεσμένων δεν λαμβάνονται υπόψη. Καλούμε όλη την ανθρωπότητα να σταθεί με τους καταπιεσμένους ενάντια στον καταπιεστή.

Αγαπητοί πιστοί!

Ο Προφήτης μας (α.α.) λέει σε ένα χαντίθ: «Η καταπίεση θα είναι σκοτάδι κοροϊδίας για τον καταπιεστή την Ημέρα της Κρίσεως». Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μουσουλμάνοι σίγουρα θα τελειώσουν και οι καταπιεστές θα βρουν ένα πικρό τέλος τόσο εδώ όσο και στο εξής. Οι πιστοί σίγουρα θα κερδίσουν με τη βοήθεια του Αλλάχ. Οι δύσκολες στιγμές που περνάμε είναι προάγγελοι νέων αναστάσεων. Αρκεί ως Μουσουλμάνοι να ενεργούμε με ενότητα και αλληλεγγύη. Ας κάνουμε την αδελφοσύνη και την αγάπη μας μόνιμη. Ας είμαστε καλοί μεταξύ μας, σοφοί και δυνατοί απέναντι στον εχθρό. Ας μην εγκαταλείψουμε την ελπίδα στη χάρη του Θεού. Ας εκπληρώσουμε τα καθήκοντά μας προς τον Κύριο, τους αδελφούς μας και την ανθρωπότητα. Ας ελπίσουμε ότι ο Κύριός μας θα ελαφρύνει τις κακουχίες μας και θα μετατρέψει τις κακουχίες μας σε έλεος. Είθε να μας κάνει για άλλη μια φορά ηγέτη και παράδειγμα για την ανθρωπότητα.

Ολοκληρώνω το κήρυγμά μου με τον ακόλουθο στίχο:

Συγγνώμη, συγγνώμη رْكُمْ وَيُثَبِّتْ اَقْدَامَكُمْ . “Ω εσείς που πιστεύετε! Εάν βοηθήσετε τη θρησκεία του Αλλάχ, ο Αλλάχ θα σας βοηθήσει και θα σας κάνει δυνατούς και ανθεκτικούς στον εχθρό.Τι είναι το Ruku και πώς γίνεται;  Τι να πείτε στο Ρούκου κατά τη διάρκεια της προσευχής, τι θα συμβεί αν ξεχάσετε;

Τι είναι το Ruku και πώς γίνεται; Τι να πείτε στο Ρούκου κατά τη διάρκεια της προσευχής, τι θα συμβεί αν ξεχάσετε;