Γιατί πέθανε ο Ατατούρκ, ποια ήταν η ασθένειά του;  Πότε και γιατί πέθανε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ;

Γιατί πέθανε ο Ατατούρκ, ποια ήταν η ασθένειά του; Πότε και γιατί πέθανε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ;

8 Νοεμβρίου, 2023 0 By admin
Γιατί πέθανε ο Ατατούρκ, ποια ήταν η ασθένειά του;  Πότε και γιατί πέθανε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ;


Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος τιμάται ξανά για την 85η επέτειο από τον θάνατό του, δεν μπόρεσε να σωθεί παρά όλες τις επεμβάσεις και πέθανε το πρωί της 10ης Νοεμβρίου. Ακολουθούν πληροφορίες για την τελευταία περίοδο και τον θάνατο του Ατατούρκ…

ΓΙΑΤΙ ΠΗΓΕ Ο ΑΤΑΤΟΥΡΚ, ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΑΣΘΕΝΗΣΗ ΤΟΥ;

Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ άρχισε να παρουσιάζει απώλεια όρεξης και αδυναμία στις αρχές του 1938. Υπήρχε φαγούρα σε διάφορα σημεία του σώματός του και η ρινορραγία δύσκολα μπορούσε να αποφευχθεί. Αυτές οι φαγούρες λέγεται ότι προκλήθηκαν από μυρμήγκια στην έπαυλη Çankaya και η έπαυλη απολυμάνθηκε. Ο Atatürk στάλθηκε επίσης σε ένα ειδικό υπόστεγο στο Yalova Thermal. Σπούδασε στο Atatürk Hotel Thermal στις 22.01.1938 ο Δρ. Ο Nihat Reşat Belger υποψιάστηκε ηπατική νόσο και διέγνωσε ότι ο Atatürk είχε κίρρωση. Ο Ατατούρκ, που τον συμβούλεψε ο γιατρός Μπέλγκερ να ακολουθήσει αυστηρή δίαιτα, συνέχισε για λίγο τη θεραπεία στο Thermal Hotel, αλλά παρ’ όλες τις αντιρρήσεις των γιατρών, εγκατέλειψε τη θεραπεία και μετακόμισε στην Προύσα την 1η Φεβρουαρίου 1938.

Στις 6 Μαρτίου 1938, πέντε γιατροί συμβουλεύτηκαν τον Ατατούρκ στην έπαυλη Çankaya και επανέλαβαν τη διάγνωση της κίρρωσης.

Ο Ατατούρκ πέθανε το πρωί της 10ης Νοεμβρίου 1938 στις 09:05 στο παλάτι Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη. Το σώμα του στάλθηκε πανηγυρικά στην Άγκυρα και το σώμα του τέθηκε πανηγυρικά σε έναν προσωρινό τάφο στο Μουσείο Εθνογραφίας της Άγκυρας εδώ στις 21 Νοεμβρίου 1938. 15 χρόνια αργότερα, στις 10 Νοεμβρίου 1953, θάφτηκε στην αιώνια ανάπαυσή του στο Anıtkabir, που χτίστηκε για αυτόν. Στη διαθήκη του, άφησε τα περιουσιακά του στοιχεία στην Τουρκική Ιστορική Εταιρεία και τον Σύνδεσμο Τουρκικής Γλώσσας.